Hogyan kell teleltetni a begónia gumóit?

1_96.jpg

A begónia az egyik legkedveltebb dísznövény, amely pompás színes virágaival és mutatós leveleivel kápráztat el. Azonban a gumós begóniák fagyérzékenyek, ezért különös gondoskodást igényelnek a hideg hónapokban. Ahhoz, hogy jövő tavasszal újra virágba boruljanak, a begónia gumóit megfelelően kell teleltetni. A helyes teleltetési folyamat biztosítja, hogy a növény ne pusztuljon el télen, és tavasszal új erőre kapjon.

Miért fontos a begónia gumóinak teleltetése? A gumós begónia trópusi növény, így érzékeny a hidegre. A gumói nem képesek túlélni a talajban, ha a hőmérséklet fagypont alá csökken. A megfelelő teleltetéssel megóvhatjuk a növény gumóit a hidegtől, és biztosíthatjuk, hogy a következő szezonban is virágzó, egészséges növényünk legyen. A teleltetés során a gumók nyugalmi állapotba kerülnek, ami segít nekik energiát megőrizni a következő növekedési időszakra.

Mikor kezdjük el a begónia teleltetését? A begóniák teleltetési folyamatát ősszel, az első fagyok előtt kell megkezdeni. Amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, és a növények levelei elkezdenek elszáradni, ideje felszedni a gumókat. Fontos, hogy ne várjuk meg, míg a fagyok komolyan károsítják a növényeket, mert a gumók is megsérülhetnek.

Hogyan szedjük fel a begónia gumóit? Várjuk meg, míg a növény elszárad: Amint a begónia levelei kezdenek sárgulni és elhalni, a növény készen áll a felszedésre. A teljes lomb elszáradása biztosítja, hogy a növény minden tápanyagot visszajuttatott a gumókba. Óvatosan ássuk ki a gumókat: Egy ásó vagy kapa segítségével óvatosan lazítsuk fel a talajt a gumók körül. Vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a gumókat. A növényt emeljük ki a földből, majd rázzuk le róla a felesleges földet.

Távolítsuk el a száraz részeket: A gumók körüli elszáradt leveleket és szárakat vágjuk le, de hagyjunk meg körülbelül 2-3 centiméternyi szárat. Ez segít a gumó védelmében a teleltetés során. A begónia gumóinak tárolása A gumós begóniákat száraz és hűvös helyen kell tárolni a téli hónapok alatt.

A következő lépéseket követve biztosíthatjuk, hogy a gumók megfelelően teleljenek.

Szárítsuk meg a gumókat: A gumók felszedése után helyezzük őket egy szellős, árnyékos helyre, és hagyjuk őket 1-2 hétig száradni. Ez segít megelőzni a rothadást a tárolás során.

Tárolás dobozban vagy papírzacskóban: Miután a gumók megszáradtak, helyezzük őket egy papírzacskóba vagy egy kartondobozba. A gumók között tartsunk távolságot, hogy elkerüljük a penészedést vagy a rothadást. A gumók közé szórhatunk száraz tőzeget vagy faforgácsot, hogy elnyelje a felesleges nedvességet. Hűvös és száraz helyen tároljuk:

A begónia gumókat egy hűvös (5-10 °C), sötét helyen kell tartani, például egy pincében vagy garázsban. Fontos, hogy a helyiség ne legyen túl nedves, mert az elősegítheti a gumók rothadását. Időnként ellenőrizzük a gumókat:

A teleltetési időszak alatt havonta egyszer nézzük át a gumókat. Ha bármelyik gumó láthatóan rothadni kezd, azonnal távolítsuk el a többitől, hogy elkerüljük a fertőzés terjedését.

Tavasszal hogyan ültessük ki újra a begónia gumóit?

A tavaszi ültetéskor a begónia gumókat először cserepekbe vagy konténerekbe ültethetjük el beltéren, hogy segítsük a csírázást. Amikor a kinti hőmérséklet elég meleg lesz, és elmúlnak a fagyveszélyek, a növényeket kiültethetjük a kertbe vagy balkonra.

Előcsíráztatás: Március környékén helyezzük a gumókat nedves talajba vagy tőzegbe, és tartsuk őket világos, meleg helyen.

Ügyeljünk arra, hogy ne fedjük le túl mélyen a gumókat – a felső részük legyen a talaj szintje közelében. Fokozatos átmenet a szabadba: Miután a növények megerősödtek és az időjárás is kedvező, fokozatosan szoktassuk őket a kinti környezethez.

A begóniák csak akkor ültethetők ki véglegesen, ha már biztosan nem fenyegeti őket fagy.

Összegzés A begónia gumóinak helyes teleltetése biztosítja, hogy ezek a gyönyörű növények újra virágozzanak a következő évben. Az első fagyok előtt felszedett gumók gondos tárolása, szárítása és hűvös helyen történő teleltetése alapvető a sikerhez. A tavaszi visszaültetés előtt érdemes előcsíráztatni őket, hogy még erősebb és virágzóbb növények legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeseletmodutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr9518715478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egészséges Életmód Útmutató

Egyedi, személyre szabott kertésznapló.

Egyedi,Névre Szóló,Rusztikus,Üres Receptkönyv Fa Borítóval A5 Méretű

Archívum

Névreszóló Receptkönyvek

süti beállítások módosítása