Hónapokig eltartható a kapor fagyasztás nélkül is.

1_10.png

A kapor (Anethum graveolens) egy rendkívül népszerű fűszernövény, melyet leginkább savanyúságok, halételek, főzelékek és mártások ízesítésére használunk. Sok háziasszony azonban úgy gondolja, hogy ha hosszabb ideig szeretné tárolni, akkor csak a fagyasztás jöhet szóba. Ez azonban tévedés. Több természetes, energiahatékony módszer is létezik, amellyel a kapor hónapokig megőrizhető úgy, hogy közben megőrzi jellegzetes illatát és ízét.

Miért érdemes fagyasztás nélkül tartósítani a kaprot?

  • Energiatakarékosság: Nem kell energiát pazarolni a mélyhűtő működtetésére.
  • Helymegtakarítás: A fagyasztóban gyakran kevés a hely, főleg nyáron, amikor rengeteg más zöldséget, gyümölcsöt szeretnénk eltenni.
  • Természetes tartósítás: A megfelelő módszerekkel vegyszerek nélkül is eltartható.
  • Gyors hozzáférhetőség: Nem kell várni a kiolvadásra, azonnal használható főzéshez.

1. módszer: Kapor szárítása

Ez az egyik legősibb és legegyszerűbb módja a tartósításnak. A frissen szedett kaprot megmossuk, lerázzuk róla a vizet, majd kis csokrokba kötve fejjel lefelé fellógatjuk egy szellős, árnyékos, száraz helyre (például padlásra, verandára).

Fontos, hogy ne érje közvetlen napfény, mert az kifakíthatja a leveleket és csökkenti az aromákat. Miután teljesen megszáradt, az ujjak között lemorzsoljuk a leveleket, üvegbe vagy jól zárható fűszertartóba tesszük, és száraz, sötét helyen tároljuk.

2. módszer: Kapor sózása

Az apróra vágott kaprot rétegezve elhelyezzük egy befőttesüvegben, és minden réteget durva szemű tengeri sóval vagy himalája sóval hintünk meg. A só megakadályozza a romlást és megőrzi az aromákat.

Felhasználáskor mindig csak a tetejéről veszünk le, és a maradékot újra alaposan leszorítjuk. Mivel sózott, főzéskor kevesebb sót kell használni az ételben. Ez a módszer kiváló például savanyúságokhoz vagy tejfölös kapormártásokhoz.

3. módszer: Olajban eltéve

A frissen aprított kaprot egy kis üvegbe tesszük, majd felöntjük jó minőségű hidegen sajtolt olajjal (például olívaolaj, napraforgóolaj). Az olaj elzárja a levegőtől, és így megakadályozza a romlást. Ezt a keveréket hűtőszekrényben tárolva akár 2-3 hónapig is felhasználhatjuk.

Ez a módszer főként salátaöntetekhez, halételekhez vagy tésztákhoz ajánlott, ahol az olaj plusz ízt ad az ételnek.

4. módszer: Ecetes kapor

Az ecet is kiváló természetes tartósítószer. Egy tiszta üvegbe helyezzük a kaprot, majd felöntjük 10%-os ételecettel. Így savanykás ízt kap, ami különösen jól illik salátákhoz, savanyúságokhoz, mártásokhoz.

Ez az eljárás lehetővé teszi a kapor akár 6 hónapig történő tárolását anélkül, hogy különösebb ízvesztést szenvedne.

5. módszer: Papírtasakos tárolás szárazon

A teljesen száraz kaprot (nem frissen szedett, hanem szárított!) papírtasakban is tárolhatjuk. A tasakot lezárva sötét, hűvös helyre tesszük. Bár ez a módszer nem őrzi meg annyira az illatokat, gyors és egyszerű lehetőség, ha nagy mennyiségben szeretnénk tárolni.

További tanácsok a sikeres tartósításhoz

  • Mindig egészséges, friss kaprot használjunk – a sérült, sárguló levelek gyorsabban romlanak.
  • Tisztaság: Az üvegeket, tárolókat mindig sterilizáljuk használat előtt.
  • Címkézzünk! Írjuk rá az üveg oldalára a tartalmát és az eltétel dátumát.
  • Ne használjunk nedves fűszert zárt edényben, mert bepenészedhet.

Összegzés

A kapor fagyasztás nélküli tartósítása nemcsak lehetséges, hanem praktikus és gazdaságos is. A különféle eljárások – szárítás, sózás, olajban vagy ecetben eltevés – mind alkalmasak arra, hogy hónapok múlva is élvezhessük a kapor jellegzetes, friss ízét. Ezek a módszerek különösen hasznosak azok számára, akik természetesebb, fenntarthatóbb megoldásokat keresnek a konyhában.

Ha Ön is szeretné egész évben használni saját termesztésű vagy piacon vásárolt kaprát, ne habozzon kipróbálni ezeket az egyszerű, mégis hatékony módszereket. Az eredmény: ízletes, illatos kapor minden évszakban – fagyasztó nélkül.

Szerző: Dr. Kerti Károly – gyógynövény- és tartósítási szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeseletmodutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr1918851462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

Kövess Facebookon

Laser Art

Címkék

ajándék (19) egészség (26) egészséges életmód (4) egészséges táplálkozás (24) falióra (3) gyógynővények (14) gyümölcs (3) kertészet (3) kertészkedés (138) lakberendezés (31) macska (4) macska egészség (3) mappa (3) napló (3) névreszóló (13) óra (3) receptkönyv (3) természetesgyógymód (17) tudástár (3) tudatos táplálkozás (3) tudomány (13) vadásznapló (6) virágok (116) alvás (5) antioxidánsok (6) ásványi anyagok (6) beltéri növények (6) cukor (4) cukorbetegség (7) depresszió (3) diófélék (3) édességek (4) egészség (28) egészséges életmód (32) egészséges ételek (3) egészséges étkezési szokások (3) egészséges étrend (25) egészséges táplálkozás (23) egészséges zsírok (3) egészségügyi problémák (14) életminőség (3) életmód (15) emésztés (6) ételkészítés (9) étrend (11) fehérje (3) feldolgozott élelmiszerek (3) fizikai állapot (3) gabonafélék (3) gyümölcs (4) gyümölcsök (3) hal (4) hidratáltság (5) hús (3) immunrendszer (3) jóga (3) krónikus betegségek (3) lakásdekoráció (4) magas vérnyomás (4) meditáció (3) megelőzés (3) mentális állapot (4) mentális egészség (8) olívaolaj (3) orvos (4) rák (3) rostok (3) (3) stressz (3) stresszkezelés (8) szakember (3) szív- és érrendszeri betegségek (6) szív- és érrendszeri egészség (3) szívbetegségek (3) szobanövény gondozás (4) szorongás (4) tápanyagok (10) teljesítmény (3) természetes anyagok (4) test (3) testmozgás (11) vérnyomás (3) vitaminok (11) vízfogyasztás (3) zöldség (3) zöldségek (3) zsír (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása