A bazsalikom (Ocimum basilicum) nemcsak az olasz konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, hanem egy olyan fűszernövény is, amely szinte mindenki számára elérhető, könnyen gondozható és sokoldalúan hasznosítható. Legyen szó balkonládáról, konyhaablakról vagy veteményeskertről, a bazsalikom szinte bárhol megél, ahol napfény és egy kevés gondoskodás biztosított számára. Ebben a cikkben bemutatom, miért tartom a bazsalikomot az egyik legideálisabb fűszernövénynek kezdők és tapasztalt kertészek számára egyaránt.
A bazsalikom alapvető jellemzői
A bazsalikom az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik, amelyhez olyan jól ismert növények is kapcsolódnak, mint a menta, a rozmaring vagy a zsálya. Lágyszárú, egynyári növény, amely 30–60 cm magasra nő meg. Levelei zöldek, simák vagy enyhén fodrosak, ízük intenzív, enyhén édeskés, fűszeres aromájú. Léteznek különböző fajtái, például lila levelű ('Dark Opal'), citromos bazsalikom vagy thai bazsalikom, mindegyik egyedi ízvilágot képvisel.
Miért olyan könnyű a bazsalikom termesztése?
- Gyorsan csírázik és nő: Magvetés után 5-10 napon belül kikel, és néhány héten belül szedhetőek az első levelek.
- Nem igényel különleges talajt: Jó vízelvezetésű, közepes tápanyagtartalmú földben kiválóan fejlődik.
- Balkonon, ablakban vagy kertben is termeszthető: Elég egy napos hely, és máris remekül érzi magát.
- Keveset betegszik meg: Megfelelő körülmények között ellenálló a legtöbb kártevővel szemben.
Hogyan termesszünk bazsalikomot?
1. Vetés és palántanevelés
A bazsalikom magokat kora tavasszal vethetjük el beltérben, majd május közepétől kiültethetjük őket a szabadba. A magokat sekélyen, legfeljebb 1 cm mélyre vessük el, és tartsuk nedvesen a talajt. Napfényes helyre tegyük a cserepet, mivel a fény serkenti a csírázást.
2. Ültetés és gondozás
A palántákat 20-30 cm távolságra ültessük ki. Fontos, hogy a növény sok napfényt kapjon – legalább napi 6 órányit. A túlöntözést kerülni kell, mert gyökérrothadást okozhat. Inkább gyakrabban, de kevesebb vízzel locsoljuk.
3. Metszés és szüretelés
A bazsalikom rendszeres visszacsípése serkenti az elágazást, és dúsabb bokros növényt eredményez. A virágokat érdemes eltávolítani, mivel a virágzás után a levelek íze csökken. A leveleket legjobb reggel, frissen szedni, amikor a legaromásabbak.
Felhasználási lehetőségek
A bazsalikom rendkívül sokoldalú: frissen, szárítva, olajban vagy pestóként is használható. Íme néhány ötlet:
- Pesto készítése: Bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag, parmezán sajt és olívaolaj keverékéből készülő olasz szósz.
- Levesek, saláták, paradicsomos ételek ízesítése: A friss levelek kiválóan harmonizálnak paradicsommal, mozzarellával vagy grillezett zöldségekkel.
- Gyógyászati felhasználás: Emésztést segítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatása ismert a népi gyógyászatban.
A bazsalikom gyógyhatásai
A bazsalikom levelei illóolajokat (főként eugenolt, linaloolt) tartalmaznak, amelyeknek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik vannak. Teaként fogyasztva enyhítheti a puffadást, a gyomorpanaszokat és nyugtató hatása is ismert. Külsőleg sebek fertőtlenítésére is alkalmazták régen.
Tárolás és tartósítás
A friss bazsalikom levelei hűtőben néhány napig eltarthatók, de a legjobb, ha felhasználás előtt közvetlenül szedjük le. Tartósításra több lehetőség van:
- Szárítás: Árnyékos, jól szellőző helyen csokorba kötve szárítsuk.
- Fagyasztás: A leveleket apróra vágva, olívaolajjal elkeverve jégkockatartóban lefagyaszthatjuk.
- Olajban eltéve: Friss leveleket olívaolajjal üvegbe rétegezve hűtőben tárolhatunk.
Tippek kezdőknek
- Ne tegyük ki huzatnak vagy hirtelen hőingadozásnak.
- Ha ablakpárkányon neveljük, forgassuk a cserepet naponta, hogy egyenletesen kapjon fényt.
- Ne hagyjuk kiszáradni teljesen a földjét – a folyamatos, mérsékelt nedvességet kedveli.
Összegzés
A bazsalikom valóban az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény – ideális választás lehet azok számára is, akik most ismerkednek a kertészkedés világával. Gyors növekedése, kellemes illata, konyhai és gyógyászati sokoldalúsága miatt méltán vált a házikerti növénytermesztés egyik kedvencévé. Akár egy ablakpárkányra, akár egy kerti ágyásba ültetjük, biztosan meghálálja a törődést, és bőséges levélterméssel jutalmaz meg minket.
Következő bejegyzésemben bemutatom, hogyan készíthetünk házilag bazsalikomolajat és milyen szépségápolási célokra alkalmazható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.