A leander megfelelő teleltetése

1_84.jpg

A leander (Nerium oleander) közkedvelt mediterrán növény, amely élénk virágaival és sűrű lombozatával sok kertet és teraszt díszít. Azonban a magyar éghajlaton, ahol a tél hideg, fontos a megfelelő teleltetési technikák alkalmazása, hogy a növény tavasszal újra teljes pompájában virágozhasson.

Ebben a bejegyzésben megismerheted, hogyan védheted meg leanderedet a fagyoktól és biztosíthatod az egészséges áttelelést.

1. Mikor kezdjük a leander teleltetését? A leander hidegtűrő képessége korlátozott, ezért már akkor gondoskodnunk kell a teleltetésről, amikor az éjszakai hőmérséklet 5°C alá csökken. Az első fagyok előtt mindenképp vidd be a növényt egy védett helyre, mert a fagyhatás súlyosan károsíthatja.

2. A megfelelő hely kiválasztása A leander számára a legjobb teleltetési hely egy világos, de hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet 5-10°C között van. Egy fűtetlen garázs, pince, vagy egy télikert is ideális lehet. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert a növény így korán hajtani kezdhet, ami a téli időszakban legyengítheti.

3. Metszés és előkészítés A leander teleltetés előtt érdemes enyhén megmetszeni a növényt. Távolítsd el a sérült, száraz vagy elszáradt hajtásokat, és formázd meg kissé a növényt. A metszéssel a leander energiát spórolhat, és tavasszal új erőre kaphat. Ne vágd túl drasztikusan vissza, mivel az új hajtások tavasszal a régi ágakból indulnak. 4. Öntözés a teleltetés alatt A teleltetés ideje alatt a leander nem igényel sok vizet, de a földjét ne hagyd teljesen kiszáradni. Az öntözés mennyisége és gyakorisága függ a hőmérséklettől; minél hűvösebb a hely, annál kevesebb vizet igényel. Körülbelül 2-3 hetente elegendő egy mérsékelt öntözés, hogy a gyökerek ne száradjanak ki teljesen.

5. Leander ellenőrzése télen Télen rendszeresen ellenőrizd a növényt, hogy nincs-e rajta kártevő. A leander teleltetéskor hajlamos lehet például a pajzstetvek és a liszteskék támadására, különösen, ha a környezet száraz. Ha észreveszed a kártevők jeleit, azonnal kezeld a növényt a megfelelő módszerekkel, például szappanos vizes oldattal vagy rovarölő szerekkel.

6. A leander előkészítése a tavaszra Amikor a tavasz beköszönt és az éjszakai hőmérséklet stabilan 10°C fölé emelkedik, fokozatosan kezdheted el a leander "felébresztését". Először vidd ki napközben a növényt egy védett helyre, majd lassan szoktasd hozzá a kinti fényhez és hőmérséklethez. Ilyenkor már visszaállhatsz a rendszeres öntözésre és szükség esetén tápoldatozásra is.

A leander megfelelő teleltetése nem csak a fagyok elleni védelemről szól, hanem a növény felkészítéséről is, hogy tavasszal ismét teljes pompájában virágozhasson. Ha időben gondoskodsz a megfelelő helyről, öntözésről és ápolásról, akkor a leandered minden évben hűségesen hálálja meg a gondoskodást csodás virágaival.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeseletmodutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr6718711778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Egészséges Életmód Útmutató

Egyedi, személyre szabott kertésznapló.

Friss topikok

Egyedi,Névre Szóló,Rusztikus,Üres Receptkönyv Fa Borítóval A5 Méretű

Archívum

Névreszóló Receptkönyvek

süti beállítások módosítása