Ciklámen: ha ezekre figyelsz, tele lesz virággal

1_51.jpg

 

A ciklámen (Cyclamen persicum) egy különleges szobanövény, amely gyönyörű virágaival és dekoratív leveleivel a hidegebb hónapokban is üde színfoltot adhat otthonunknak. Bár gondozása nem bonyolult, mégis van néhány fontos szabály, amelyeket érdemes betartani annak érdekében, hogy a ciklámen bőségesen virágozzon, és hosszú ideig díszítse a lakást.

Lássuk, mire kell figyelni, ha igazán virágpompás cikláment szeretnél!

1. A ciklámen fényigénye A ciklámen szereti a világos, de közvetlen napsütéstől védett helyeket. Ideális számára egy keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkány, ahol reggel vagy késő délután éri a napfény. A túl erős napsugárzás károsíthatja a növényt, sőt, a virágok gyorsan elhervadhatnak. Ha kevés fényt kap, a ciklámen virágzása elmaradhat, ezért fontos, hogy elegendő szórt fény érje.

2. A helyes öntözés A ciklámen öntözése során nagyon fontos, hogy alulról öntözzük a növényt, azaz ne a leveleket és virágokat érje a víz, hanem a cserép alá tegyünk vizet. Így elkerülhetjük, hogy a gumó és a levelek megrohadjanak. A ciklámen gyökerei érzékenyek a túlöntözésre, ezért mindig várjuk meg, míg a talaj felső rétege kiszárad, és csak ezután öntözzük meg újra. Téli időszakban csökkentsük az öntözés gyakoriságát, mert a ciklámen ekkor kevesebb vizet igényel.

3. Hőmérséklet és páratartalom A ciklámen a hűvösebb környezetet kedveli, ahol a hőmérséklet 10-15°C körül mozog. Melegebb helyeken a növény gyorsabban elvirágzik, és levelei megsárgulhatnak. Érdemes figyelni arra is, hogy a lakásban megfelelő páratartalom legyen. Ha a levegő túl száraz, permetezzük a növény körüli levegőt, de ne a növényt magát.

4. Tápanyagok és talaj A ciklámen a virágzási időszakban, főleg ősszel és télen, rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel. Havonta egyszer-kétszer használjunk virágzó növények számára kifejlesztett tápoldatot, hogy elősegítsük a bőséges virágzást. A ciklámen szereti a jó vízelvezetésű, lazább szerkezetű talajt, amely lehetővé teszi, hogy a gyökerek levegőhöz jussanak.

5. Pihenőidő Amikor a ciklámen elvirágzik, levelei elkezdenek elszáradni, és a növény nyugalmi időszakba lép. Ekkor hagyjuk, hogy a levelek természetes módon elszáradjanak, majd helyezzük a növényt egy hűvös, sötétebb helyre, és csökkentsük az öntözést minimálisra. Ez a pihenőidő nélkülözhetetlen a ciklámen számára ahhoz, hogy a következő szezonban újra bőségesen virágozzon.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeseletmodutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr4518700168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Egészséges Életmód Útmutató

Babaköszöntő, Pénzátadó

Friss topikok

Névreszóló Receptkönyvek

Archívum

süti beállítások módosítása