Hogyan neveljünk rozmaringot cserépben?

2_20.jpg

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) nemcsak a mediterrán ételek illatos alapanyaga, hanem gyönyörű, dekoratív növény is, amelyet könnyen nevelhetünk cserépben, akár a balkonon, akár a konyhaablakban.

Ez a cikk lépésről lépésre bemutatja, hogyan gondozzuk ezt az aromás növényt cserépben, hogy egész évben friss fűszernövénnyel gazdagíthassuk ételeinket.

1. A cserép és a föld kiválasztása

A rozmaring kedveli a jól szellőző talajt, amely biztosítja a gyökerek egészséges növekedését. Cserép típusa: Válasszunk egy közepes méretű, jó vízelvezető lyukakkal ellátott cserepet. Az agyagcserép ideális, mivel segít a talaj szellőzésében.

Talaj: Használjunk homokos, lazább szerkezetű földkeveréket, amely kaktuszokhoz vagy mediterrán növényekhez is ajánlott. Keverhetünk bele egy kevés perlitet a jobb vízelvezetés érdekében.

2. Ültetés és átültetés

A rozmaringot magról is nevelhetjük, de kezdők számára ajánlott palántát vásárolni.

Ültetéskor: Ügyeljünk arra, hogy a gyökérzet ne legyen túl szoros, mielőtt a földbe helyeznénk. Átültetés: Kétévente szükséges lehet nagyobb cserépbe átültetni, hogy a növénynek legyen elég helye.

3. Hely és fényigény

A rozmaring napimádó növény, ezért helyezzük olyan helyre, ahol napi 6-8 óra közvetlen napfényt kap. Beltéren: Egy déli fekvésű ablak a legmegfelelőbb. Kültéren: Egy napos balkon vagy terasz ideális.

4. Öntözés és páratartalom

A rozmaring nem szereti a túlzott nedvességet, mivel a gyökerei könnyen rothadásnak indulhatnak. Öntözési szabály: Csak akkor öntözzük meg, ha a talaj felső 2-3 centimétere már kiszáradt.

Páratartalom: Beltéri nevelésnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz a levegő. Hetente egyszer permetezhetünk rá vizet.

5. Tápanyagellátás

A rozmaring mérsékelt tápanyagigényű növény.

Műtrágyázás: Havonta egyszer adjunk neki kiegyensúlyozott folyékony műtrágyát, amely fűszernövények számára alkalmas. Természetes alternatíva: Egy kevés komposzt vagy szerves trágya szintén jótékony hatású.

6. Metszés és formázás

A rendszeres metszés elősegíti a rozmaring bokrosodását, és megelőzi, hogy túl hosszú, vékony hajtásokat neveljen.

Metszési időszak: Tavasszal és ősszel végezzük el.

Felhasználás: A levágott hajtásokat felhasználhatjuk főzéshez, vagy szárítva tárolhatjuk.

7. Betegségek és kártevők

A rozmaring viszonylag ellenálló, de beltéren levéltetvek vagy takácsatkák támadhatják meg.

Megelőzés: Tartsa a növényt jól szellőző helyen.

Kezelés: Fertőzés esetén természetes szappanos oldattal permetezhetjük le.

8. Téli gondozás

Ha kültéren neveljük, a rozmaringot a fagy beállta előtt vigyük be védett helyre. Beltéri teleltetéskor figyeljünk a fény és a szellőztetés biztosítására.

Befejezésül A rozmaring cserépben nevelése nemcsak egyszerű, de rendkívül hasznos is. A friss fűszernövény mindig kéznél lesz, és gyönyörű, illatos dísze lehet otthonunknak vagy kertünknek. Ráadásul a rozmaring ápolása során még a növények gondozásának örömét is megtapasztalhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeseletmodutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr2318738816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

Kövess Facebookon

Horgász Horizont

Címkék

ajándék (19) egészség (20) egészséges életmód (4) egészséges táplálkozás (22) falióra (3) gyógynővények (13) kertészet (3) kertészkedés (119) lakberendezés (31) macska (4) macska egészség (3) mappa (3) napló (3) névreszóló (13) óra (3) receptkönyv (3) természetesgyógymód (15) tudástár (3) tudatos táplálkozás (3) tudomány (13) vadásznapló (6) virágok (106) alvás (5) antioxidánsok (6) ásványi anyagok (6) beltéri növények (6) cukor (4) cukorbetegség (7) depresszió (3) diófélék (3) édességek (4) egészség (28) egészséges életmód (31) egészséges ételek (3) egészséges étkezési szokások (3) egészséges étrend (23) egészséges táplálkozás (21) egészséges zsírok (3) egészségügyi problémák (14) életminőség (3) életmód (14) emésztés (6) ételkészítés (9) étrend (11) fehérje (3) feldolgozott élelmiszerek (3) fizikai állapot (3) gabonafélék (3) gyümölcs (4) gyümölcsök (3) hal (4) hidratáltság (5) hús (3) immunrendszer (3) jóga (3) krónikus betegségek (3) lakásdekoráció (4) magas vérnyomás (4) meditáció (3) megelőzés (3) mentális állapot (4) mentális egészség (8) olívaolaj (3) orvos (4) rák (3) rostok (3) (3) stressz (3) stresszkezelés (8) szakember (3) szív- és érrendszeri betegségek (6) szív- és érrendszeri egészség (3) szívbetegségek (3) szobanövény gondozás (4) szorongás (4) tápanyagok (10) teljesítmény (3) természetes anyagok (4) test (3) testmozgás (11) vérnyomás (3) vitaminok (10) vízfogyasztás (3) zöldség (3) zöldségek (3) zsír (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása