A cserepes levendula teleltetése.

1_88.jpg

A levendula, ez a csodálatosan illatos és dekoratív növény, nemcsak a kertben, de cserépben is szépen fejlődik. Ahhoz, hogy a következő évben is élvezhesd a virágzását, fontos megfelelően gondoskodni a teleltetéséről. A cserepes levendula különleges figyelmet igényel, mivel a cserépben tartott növények jobban ki vannak téve a hideg hatásainak.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készítsd fel levenduládat a télre, hogy tavasszal újra pompázzon.

Miért fontos a cserepes levendula teleltetése?

A levendula alapvetően egy mediterrán éghajlatot kedvelő növény, amely szereti a meleg, napos helyeket. Bár a kerti levendula jól viseli a fagyokat, a cserépben tartott növények gyökerei könnyebben áthűlhetnek, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően védd őket a hideg időjárástól. Ha nem gondoskodsz a teleltetéséről, a levendula gyökerei sérülhetnek, és tavasszal nehezebben indulhatnak növekedésnek.

A megfelelő hely kiválasztása A cserepes levendulát ősszel érdemes egy világos, de hűvös helyre vinni. Ideális esetben egy olyan helyet válassz, ahol a hőmérséklet nem csökken 5-10°C alá, de nem is emelkedik túl magasra. Egy világos verandán vagy egy hűvös ablakpárkányon tökéletes helyet találhatsz a levendulának. Fontos, hogy a növény elegendő fényt kapjon a téli hónapok alatt is, de ne legyen kitéve huzatnak vagy túlzott melegnek.

Teleltetési lépések

Metszés: A levendulát érdemes enyhén megmetszeni a teleltetés előtt, hogy formában tartsd, és megszabadulj az elhalt ágaktól. Az erős visszametszést azonban kerüld, mivel ez leginkább tavasszal ajánlott.

Védelem a hideg ellen: Ha nem tudod beltéren teleltetni a levendulát, gondoskodj a cserép megfelelő szigeteléséről. Tekerj köré jutazsákot, vagy használj speciális téli takarót, hogy a gyökerek ne fagyjanak meg. A cserép alá is tegyél szigetelést, például vastag polisztirol lapot.

Öntözés: Télen a levendula kevesebb vizet igényel. Havonta egyszer elegendő megöntözni, hogy ne száradjon ki teljesen a talaj, de ne legyen túl nedves sem, mivel ez gyökérrothadást okozhat.

Légáramlás biztosítása: Győződj meg arról, hogy a helyiség, ahol a levendula telel, jól szellőzik, hogy elkerüld a penészesedést és a gombás fertőzéseket.

Tavasszal ébredő levendula Amikor a tavaszi fagyok elmúlnak, a levendulát fokozatosan szoktasd vissza a szabad levegőhöz. Eleinte vidd ki napközben, majd egyre több időt tölthet a szabadban. Ilyenkor újra kezdődhet a rendszeres öntözés és a tápanyagpótlás, hogy a levendula ismét virágba boruljon.

A cserepes levendula teleltetése kis odafigyelést igényel, de ha követed a fenti lépéseket, biztos lehetsz benne, hogy tavasszal egészségesen, új erővel fog növekedni és virágozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegeseletmodutmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr7718712908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Egészséges Életmód Útmutató

Egyedi, személyre szabott kertésznapló.

Friss topikok

Egyedi,Névre Szóló,Rusztikus,Üres Receptkönyv Fa Borítóval A5 Méretű

Archívum

Névreszóló Receptkönyvek

süti beállítások módosítása