A gluténmentes diéta étrendje.

1_44.jpg

A gluténmentes diéta egy olyan étrend, amely kizárja az összes glutént tartalmazó élelmiszereket.

A glutén egy olyan fehérje, amely megtalálható a gabonafélékben, például a búzában, rozsban és árpában.

Ez azt jelenti, hogy a gluténmentes étrend kizárja ezeket az élelmiszereket, és helyettük más gabonaféléket, például a rizst, kukoricát, hajdinát és quinoát tartalmazó ételeket kell fogyasztani.

Az alábbiakban felsorolok néhány olyan élelmiszert, amelyeket fogyaszthat az, aki gluténmentes diétán van:

Rizs (főtt, barna, basmati, stb.)

Kukorica (konzerv, fagyasztott, vagy friss)

Hajdina (főtt)

Quinoa (főtt)

Burgonya (főtt vagy sütőben sült)

Bab, lencse, csicseriborsó (főtt)

Húsok, halak és tojások (nem panírozva vagy lisztbe forgatva)

Azonban az alábbiakban felsorolok néhány olyan élelmiszert is, amelyeket kerülni kell a gluténmentes diéta során: Búza, árpa, rozs és az ezekből készült termékek (kenyér, tészta, sütik, stb.)

Gabonapelyhek (amelyek tartalmazhatnak glutént)

Sör, whisky és egyéb alkoholos italok, amelyeket gabonafélékből készítenek

Panírozott, sült ételek, amelyek lisztbe forgattak

Élelmiszerek, amelyek tartalmazhatnak glutént a hozzáadott adalékanyagaik miatt (pl. szójaszósz, felvágottak, joghurtok, stb.)

Fontos megjegyezni, hogy a gluténmentes diéta csak azok számára ajánlott, akik érzékenyek vagy allergiásak a gluténra.

Ha úgy gondolja, hogy Önnek szüksége van a gluténmentes étrendre, konzultáljon orvosával vagy táplálkozási szakemberrel, mielőtt bármilyen életmódváltást bevezetne.